Déri Múzeum

Hőmérséklet

A Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyaga mellett Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé.

A múzeum talán legnépszerűbb kiállítóterében, a Munkácsy teremben találhatók Munkácsy Mihály festőművész Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai.  Az évek során a múzeum Munkácsy terme szakrális térré vált, ahova gyakran zarándokként érkeznek magyarságuk, hitük megélésére az emberek. A Déri Múzeum állandó kiállításai mellett időszaki tárlatok is várják a látogatókat. A Csodakamra, a szamuráj udvarház és az interaktív régészeti kiállítás további izgalmakat ígér. A múzeum épülete előtt található négy, Medgyessy Ferenc által készített szobor 1937-ben elnyerte a párizsi világkiállítás nagydíját. A Déri Múzeumban váltott belépőjegy a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum kiállításaira is érvényes kombinált belépőjegy.

Újraindulnak a fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Déri Múzeum Munkácsy Termében 2017. augusztus 23-tól

Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

A bibliai szövegeket, az evangéliumi párbeszédeket és ezek magyarázatát kísérő fényjáték segít megérteni azokat a szimbólumokat, amelyek a realista ábrázolás mögött felfedezhetők. Ezek világítják meg a szenvedéstörténet mélyebb értelmét és Munkácsy hitének fejlődését. A Krisztus-trilógia a festmények szemlélőit is beavatja Jézus küldetésébe.

Zenekísérettel egybekötött fényjáték

A zenével kombinált fény- és hangjáték előadásban népszerű, ismert zeneművek hallhatók. Johann Sebastian Bach Máté passiójának nyitótétele, gregorián ének, melyet a gyermekhangok tisztasága hat át, Bartók Béla Allegro barbaro című zongoradarabja, Mozart Requiemjének Lacrimosa tétele, Kodály Zoltán Stabat materje, Igor Sztravinszkij Zsoltárszimfóniájának 3. tétele csendül fel.

A Déri Múzeum célja a Trilógia darabjainak újabb értelmezése a fénytechnika alkalmazásával. E törekvésünk reményében minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Állandó időpontok:

kedd 11.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

kedd 16.30 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

csütörtök 11.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

csütörtök 16.30 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

szombat 11.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

szombat 16.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

vasárnap 11.00 - Bibliai témájú, fényjátékkal kísért tárlatvezetés

vasárnap 16.00 - Zenekísérettel egybekötött fényjáték

Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum
Déri múzeum

Ossza meg