Görögkatolikus Metropólia

Hőmérséklet

Debrecen görögkatolikusai 1899-ig a hajdúdorogi anyaegyházhoz tartoztak. Ferenc József debreceni látogatása során szóvá tette: „mily nagy hiba, hogy Debrecenben görögkatolikus egyház még szervezve nincsen”.

A látogatást követően a vallás és közoktatásügyi miniszter hozzájárult egy debreceni segédlelkészi állás létesítéséhez. Ezzel vette kezdetét a görögkatolikus egyházszervezés Debrecenben. Firczák Gyula püspök a debreceni fiókegyházat önálló parókiává tette. Az első, csak bérelt helyiségben működő kápolnát 1900 decemberében szentelték fel, majd a hívek adományából 1910 nyarára elkészült az egyházközség temploma is. A görögkatolikus metropóliát Debrecen székhellyel 2017 áprilisában Ferenc pápa alapította meg.

A Hajdúdorogi Görögkatolikus Főegyházmegye 2012. szeptember 1. óta működteti Debrecenben a Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, valamint 2016. szeptember 1-től a Dienes László Görögkatolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskolát. A metropólia székházát 2017 áprilisában avatták fel.

Görögkatolikus templom (Attila tér 1.)

A neobizánci stílusú templom a hívek adományaiból épült 1910-ben. Különlegessége a görögkereszt alakú alaprajz és az, hogy – eltérően más görögkatolikus templomoktól – itt nincs ikonosztáz. Az intarziás, mozaikdíszítésű oltár és szószék is 1910-ben készült. Értékes seccók és színes üvegablakok ékesítik a templomot.

Telefon: +36 52 533-207

E-mail: pokrova@freemail.hu

Web: hd.gorogkatolikus.hu, www.gorkatdebrecen.hu

Görögkatolikus Metropólia és Hajdúdorogi Főegyházmegye Székháza (Petőfi tér 8.)

2017 áprilisában adták át és áldották meg a Görögkatolikus Metropólia és a Hajdúdorogi Főegyházmegye székházát Debrecenben, két évvel az után, hogy Ferenc pápa megalapította a Magyarországon élő görögkatolikusok számára a metropóliát, s a görögkatolikus érsekség székhelyének Debrecen városát jelölte ki. A Petőfi téren található székházat az egykori Debrecen Hotel és a mellette lévő Hatvani István Kollégium épületeiben alakították ki, ahol helyet kapott egy kollégium, valamint az érsekség különböző hivatalai és irodái is.

Telefon: +36 52 872-855

E-mail: sajto@hd.gorogkatolikus.hu

Web: hd.gorogkatolikus.hu, www.gorkatdebrecen.hu

Ossza meg